Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

... μη - Είναι

O αθεϊστής που αρνείται την ύπαρξη τού Θεού εκφράζει μερικώς μιαν αλήθεια για τον Θεό: την αλήθεια της μη υπάρξεως του με την έννοια που τα άλλα πράγματα υπάρχουν, ή αυτό που οι θεολόγοι ονομάζουν «υπερβατικότητα» τού Θεού.

Ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ο Meister Eckhart, o Suso και άλλοι μυστικοί αποκαλούν επίσης τον Θεο «το Ουδέν», το «Μεγάλο Ουδέν».

Διότι στον Θεό δεν μοιάζει «ουδέ εν» των υπαρχόντων πραγμάτων - σε σύγκριση με καθετί υπαρκτό Εκείνος δεν είναι τίποτα. Είναι μια μη ύπαρξη. Αν αυτό που έχουν όλα τα πράγματα καλείται «ύπαρξη», τότε ο Θεός δεν υπάρχει.

Και αν αποκαλούμε αυτό που έχει ο Θεός ύπαρξη, τότε τίποτε άλλο δεν υπάρχει.

Είναι απλά τόσο έτερος προς καθετί υπαρκτό, ώστε είναι σαν να μην υπάρχει.Ή αν υπάρχει κάθε τι άλλο είναι τίποτα ενώπιον Του.

Έτσι ο Θεός υπό μια έννοια δεν υπάρχει και υπό μια άλλη έννοια είναι ο μόνος που υπάρχει.


Ερνέστο Καρντενάλ «Αγάπη, η χαραμάδα της αιωνιότητας»,

(εκδ.Εν Πλώ, μτφ Β.Αργυριάδης, σελ 62)



Για τούτο ΄δεχεται πιο πολύ ν αποδίδεται σε εκείνον , σαν συγγενικώτερο προς την φύση του , το μη είναι, επειδή υπερβαίνει το είναι Αγ.Μάξιμος Ομολογητής

πηγη:misha.
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε