Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009
ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ -Καταστροφές στα λιβάδια της Ποσειδωνίας
Εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου- Φούρνων- Αγαθονησίου
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=295465&dt=23/10/2009
Εκτεταμένες καταστροφές στα θαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας και στους υφάλους ροδοφυκών (τραγάνας) κατέγραψαν στη Σάμο και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ ΣάμουΦούρνων- Αγαθονησίου οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος».
Οπως προέκυψε από την Ωκεανογραφική Ερευνα για το έτος 2009- η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το τμήμα Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κάρντιφ της Ουαλλίας- για την καταστροφή ευθύνονται τόσο η ανεξέλεγκτη αλιευτική δραστηριότητα όσο και η διάβρωση της παράκτιας ζώνης. Σε βάθη μεγαλύτερα των 100 μέτρων η υποβάθμιση της Ποσειδωνίας και της τραγάνας ήταν μικρότερη.
Κατά την παρατήρηση και καταγραφή των πληθυσμών θαλάσσιων θηλαστικών οι ερευνητές διαπίστωσαν για άλλη μια φορά ότι ο αριθμός των ρινοδέλφινων έχει μειωθεί σημαντικά. Ακόμη, από τη μελέτη διαχείρισης παράκτιων οικοτόπων παρατηρήθηκε στον υγρότοπο των Αλυκών στη Σάμο πλήρης ερήμωση, για περίπου 6 μήνες τον χρόνο, από προστατευόμενα αποδημητικά πτηνά τα οποία επέλεγαν τη συγκεκριμένη περιοχή ως μεταναστευτική δίοδο και τόπο αναπαραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2002 και έπειτα δεν έχει καταγραφεί στις Αλυκές αναπαραγωγή φοινικόπτερων (φλαμίνγκο). Κατά τη διαδικασία ελέγχου της ποιότητας του πόσιμου νερού αναλύθηκαν στο εργαστήριο του «Αρχιπελάγους» δείγματα από 40 περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου. Με εξαίρεση ορισμένες περιοχές όπου ανιχνεύτηκαν σχετικά υψηλά επίπεδα αρσενικού, ή υψηλό μικροβιακό φορτίο, η ποιότητα των υδάτων χαρακτηρίζεται στο σύνολό της καλή.
Η Ωκεανογραφική έρευνα 2009 αποτέλεσε για άλλη μία χρονιά πεδίο εκπαίδευσης για 65 ερευνητές και φοιτητές (ειδικευμένοι στην επιστήμη της θαλάσσιας βιολογίας και γεωγραφίας). Προσέφερε επίσης νέα δεδομένα τα οποία θα ενσωματωθούν στην πολυετή έρευνα που υλοποιεί το Αρχιπέλαγος καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου με στόχο να τεθούν σε εφαρμογή κατάλληλες πολιτικές αειφόρου διαχείρισης.
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.
Ευχαριστούμε
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.
Ευχαριστούμε