Αναπαράσταση γάμου από τις εποχές των προξενιών!
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε - χθες το βράδυ - στο Καστέλι Κισάμου Χανίων η αναπαράσταση ενός παραδοσιακού γάμου, όπως γινόταν τις παλιές εποχές, τότε που η Κρήτη δεν είχε ελευθερωθεί ακόμα, με μεσάζοντα πάντα, ένα προξενητή ή προξενήτρα για το γαμπρό ή τη νύφη!Με παρουσιαστή τον πρόεδρο του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Βουλγάρω Κισάμου κ. Γιάννη Σκουλούδη άρχισε η εκδήλωση στον παραλιακό δρόμο της κωμόπολης που είναι η έκθεση με τα περίπτερα για τον αγροτικό Αύγουστο 2009. Για τις παλιές συνήθειες των γάμων με τα προξενιά εκείνων των εποχών, ο κ. Σκουλούδης επεσήμανε τη σημασία των προξενητών και τα δώρα που τους κάνανε, τι συμβόλιζε το κουλούρι του γάμου, τι το μέλι με το καρύδι που πρόσφερε η πεθερά στη νύφη και ποιος ήταν ο ρόλος του... σημαιοφόρου.
Καταγράφουμε τμηματικά ορισμένες συνήθειες ως εξής: “ Να γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου κάμποσους αιώνες πίσω για να δούμε πως γινόταν οι γάμοι.
Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για ένα πετυχημένο γάμο ήταν να είναι καλός ο προξενητής ή η προξενήτρα.
Χωρίς προξενιό δεν γινόταν επίσημη γαμήλια τελετή εκείνα τα χρόνια.
Η αμοιβή για τους προξενητές ήταν ένα πουκάμισο και για τις προξενήτρες ένα φόρεμα.
Ο γαμπρός δεν μπορούσε να πλησιάσει τη νύφη και το πρώτο φιλί της το έδινε όταν ο πατέρας της του την παρέδιδε έξω από την Εκκλησιά.
Το μέλι με τα καρύδια τα πρόσφερε η πεθερά στη νύφη για να είναι γλυκιά η ζωή τους και το καρύδι ήταν επιλογή ως ο πιο αγνός και υγιεινός καρπός αφού όπως είναι γνωστό ρίχνει και τη χοληστερίνη.
Ο σημαιοφόρος κρατούσε την ελληνική σημαία για να δείχνει ότι ήταν μια εκδήλωση καθαρά ελληνική, αφού η Κρήτη ήταν κάτω από το ζυγό κατακτητών.