Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Η Σαντορίνη στη «Μεγάλη Βρετανία»


Tην Πέμπτη 5 Mαίου στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», στις 12.30 το μεσημέρι, η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, με την ευκαιρία της πρόσφατης αναγνώρισης της Φάβας Σαντορίνης ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης πραγματοποιεί την εκδήλωση «Ασύρτικο – Φάβα – Τοματάκι, η Τριλογία της Θηραϊκής γης». Η εκδήλωση ειχε προγραμματιστεί για τις 7 Απριλίου αλλα αναβλήθηκε.


H εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης, που χρόνια τώρα μιλούν στην γεύση μας και έχουν κατακτήσει την καρδιά μας ! Θα παραστούν ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σέρκο Χαρουτουνιάν, συντάκτης του φακέλου για την αναγνώριση της φάβας ως προϊόν Π.Ο.Π. και ο Ηλίας Μαμαλάκης που θα μας «ταξιδέψει» με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στην Σαντορίνη. Στο τέλος της εκδήλωσης θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε 5+1 πρωτότυπες γεύσεις Σαντορίνης από συνταγές διακεκριμένων σεφ.

Ο ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
Ο αμπελώνας της Σαντορίνης, ίσως ο αρχαιότερος αμπελώνας στον κόσμο με ιστορία 3.500 ετών, αποτελεί παγκόσμιο μνημείο κληρονομιάς. Τα αμπέλια, είναι ηλικίας 50 έως 100 ετών κατά μέσο όρο και είναι αυτόριζα, καθώς η ασθένεια της φυλλοξήρας που κατέστρεψε τον Ευρωπαϊκό αμπελώνα στα μέσα του 19ου αιώνα δεν τα «άγγιξε» ποτέ αφού το ηφαιστειακό έδαφος του νησιού έχει φυσική αντίσταση στις ασθένειες. Οι βροχές είναι σπάνιες στο νησί και τα φυτά αντλούν την υγρασία που χρειάζονται από την θαλασσινή υγρασία της ατμόσφαιρας, δίνοντας την χαμηλότερη στρεμματική απόδοση στην Ελλάδα.
Τα χαρακτηριστικά αυτά, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανθρώπινη φροντίδα όπως η διαμόρφωση του εδάφους σε αναβαθμίδες για την διευκόλυνση της καλλιέργειας και ο ειδικός τρόπος κλαδέματος των φυτών σε σχήμα κουλούρας για την προστασία των σταφυλιών από τους δυνατούς ανέμους διαμορφώνουν ένα μοναδικό στον κόσμο terroir που μας χαρίζει οίνους με στιβαρή δομή, δροσερή οξύτητα, έντονη μεταλλικότητα και αρωματική πολυπλοκότητα.

ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Το Ασύρτικο μόνο του ή σε συνδυασμό με το αρωματικό Αθήρι και το ντελικάτο Αηδάνι μεγαλουργεί στην ηφαιστειακή γη και δίνει τους οίνους ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: το Σαντορίνη Ασύρτικο, το Σαντορίνη Νυχτέρι και το Vinsanto τον παραδοσιακό επιδόρπιο οίνο από λιαστά σταφύλια.
Η στρεμματική απόδοση δεν ξεπερνάει τα 200 – 300 κιλά ανά στρέμμα.
Δίνει ξηρά κρασιά που συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο την υψηλή οξύτητα. την ορυκτή αίσθηση και την μεταλλικότητα στην γεύση. Ζωηρά, σπινθηροβόλα, με πλούσιο σώμα, έχουν πυκνή και φρουτώδη γεύση και διακριτικά συνήθως αρώματα, που θυμίζουν ξινά εσπεριδοειδή και άλλα φρούτα (όπως λεμόνι, κίτρο, πράσινο μήλο, ανανά κ.α.), τσάι και κατόπιν παλαίωσης μέλι. Είναι ιδιαίτερα επιδεκτικό στην παλαίωση από όπου εμπλουτίζεται με πολυπλοκότητα. «Σηκώνει» ωρίμανση σε βαρέλι και πολλές φορές χρειάζεται μια πενταετία στο μπουκάλι για να ξεδιπλώσει τα χαρίσματά του.

Η ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ Π.Ο.Π. !!
Την «σφραγίδα» ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), απέκτησε η ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 901/2010 , που δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου 2010 στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει του οποίου καταχωρείται στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων.
Η πολύχρονη προσπάθεια της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επιστημονική επίβλεψη του καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν, στέφθηκαν με επιτυχία, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους καθώς ένα τόσο ιδιαίτερο προϊόν όσο είναι η ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, κατακτά την δική του διακριτή θέση στην διεθνή αγορά.
Η «Φάβα Σαντορίνης», είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και προέρχεται από το φυτό “Lathyrus Clymenum L.” Σπόροι του είδους αυτού βρέθηκαν αποθηκευμένοι εντός πήλινων δοχείων στην Υστερομινωική πόλη του Ακρωτηρίου, αποδεικνύοντας μια διαδρομή 3.500 χρόνων της καλλιέργειας πάνω στο νησί.
Η καλλιεργούμενη έκταση στο νησί ανέρχεται σε 2.000 στρέμματα, και η στρεμματική απόδοση δεν υπερβαίνει τα 60 - 80 κιλά.
Η σπορά της φάβας γίνεται στα μέσα Νοεμβρίου και η συγκομιδή τον Μάιο. Ακολουθεί η επεξεργασία που είναι ξήρανση στον ήλιο, καθαρισμός, αποφλοίωση και τεμαχισμός που γίνεται από τους ίδιους τους παραγωγούς.
Η "Φάβα Σαντορίνης" έχει ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η παραδοσιακή μέθοδος επεξεργασίας που περιλαμβάνει ωρίμαση σε υπόσκαφες κάναβες και ξήρανση στον ήλιο της χαρίζουν αφρώδη, βελούδινη υφή και υπόγλυκη γεύση.
Στην συσκευασία αναγράφεται το όνομα του καλλιεργητή ως εγγύηση της προέλευσης και της αυθεντικότητας του προϊόντος.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΜΑΤΑΚΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Στο ηφαιστειογενές έδαφος και στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της Σαντορίνης , η άμπελος, η φάβα, η κάπαρη, το κριθάρι και η μικρόκαρπη τομάτα, κατάφεραν όχι μόνο να ευδοκιμήσουν, αλλά και να δώσουν προϊόντα μοναδικής αξίας και ποιότητας.

Η καλλιέργεια της τομάτας στη Σαντορίνη ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα.
Το σαντορινιό τοματάκι είναι μοναδικό στο είδος του. Η ποικιλία του μικρόκαρπη χοντρόφλουδη και θαμνώδης με καρπούς που πολλές φορές συναγωνίζονται το μέγεθος του κερασιού. Ο φλοιός της είναι σκληρός και η γεύση της μοναδική, ανάλογος δε είναι και ο τοματοπολτός που παράγεται από αυτήν.
Το έδαφος στο οποίο καλλιεργείται ακόμα πιο μοναδικό. Άνυδρο και ηφαιστιογενές. Το αποτέλεσμα καρπός γλυκός και ταυτόχρονα ελαφριά όξινος με έντονα αρώματα μιας άλλης εποχής.
Η σπορά γίνεται στα τέλη Φεβρουαρίου ενώ στα μέσα Ιουνίου αρχίζει η συγκομιδή.
Την μοναδική αυτή ντομάτα με όλη τη φροντίδα που της αξίζει, συσκευάζει και φέρνει στο πιάτο σας το μοναδικό πλέον εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων τομάτας στη Σαντορίνη αυτό της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, σε συνέχεια των προσπαθειών της για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, που αναδεικνύουν την μοναδικότητα της Σαντορίνης και τιμούν τους Σαντορινιούς παραγωγούς, έχει επίσης υποβάλει φάκελο για αναγνώριση ΠΟΠ και για το Τοματάκι Σαντορίνης

Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε