Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Έρχονται θερμοκρασίες 50C ;

Σε καμίνι μετέτρεψαν την Κύπρο τις τελευταίες ημέρες οι υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ευτυχώς θα υποχωρήσουν σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία μέχρι αύριο.

Όμως τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψουν. Με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες,
θα γίνονται όλο και πιο συχνά, μέχρι που στο τέλος του αιώνα η Κύπρος θα φτάσει να έχει τις θερμοκρασίες που σημειώνονται στο Μπαχρέιν και που αγγίζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου.
Για τις κλιματικές αλλαγές και το δυσοίωνο μέλλον, όπως περιγράφεται μέσα από μελέτες και μετρήσεις ειδικών, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε στη «Σ» ότι «αυτό που προβλέπεται για την Κύπρο είναι ότι θα έχουμε ακραίες θερμοκρασίες». «Δηλαδή», εξηγεί ο κ. Θεοπέμπτου, «το ότι σήμαινε ακραία θερμοκρασία στο παρελθόν θα αυξηθεί». «Φυσικά, οι 46 βαθμοί των τελευταίων ημερών είναι πολύ ακραίο και δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε σε αυτές τις θερμοκρασίες, αλλά οι προβλέψεις αναφέρουν ότι σιγά - σιγά θα επεκταθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και θα έχουμε πιο υψηλές θερμοκρασίες γενικά». «Μέχρι το τέλος του αιώνα υπάρχουν στοιχεία ότι ο καιρός της Κύπρου θα είναι περίπου όπως το Μπαχρέιν και το Μπαχρέιν έχει θερμοκρασίες λίγο κάτω από τους 50 βαθμούς Κελσίου».
Η θερμική νησίδα
«Ένα πράγμα», μας είπε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, «το οποίο εμείς δεν φροντίζουμε, ενώ άλλες χώρες του έχουν δώσει σημασία, είναι το φαινόμενο της θερμικής νησίδας».
«Το φαινόμενο της θερμικής νησίδας αυξάνει τη θερμοκρασία μέσα σε τσιμεντουπόλεις μέχρι και 6 βαθμούς Κελσίου πιο ψηλά απ' ότι είναι στη φύση».
«Γι’ αυτό τις μετρήσεις που κάνει η Μετεωρολογία δεν τις κάνει μέσα στις πόλεις. Τις κάνει εκτός των πόλεων, οπότε όταν μας πει η Μετεωρολογία ότι είναι η τάδε θερμοκρασία για τις πόλεις, θα προσθέσεις πάντοτε τουλάχιστον 6 βαθμούς».
Αυτό συμβαίνει, μας εξήγησε ο κ. Θεοπέμπτου, γιατί «το τσιμέντο και η άσφαλτος μαζεύουν θερμοκρασία και τις αφήνουν προς τα έξω, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να αυξάνεται».
«Όσον αφορά το σχεδιασμό των πόλεων, δεν έχουμε πάρει κανένα μέτρο για να αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο αυτό και συνεχίζουμε να κτίζουμε όπως κάναμε πάντα. Με τα ίδια υλικά, τις ίδιες ποσότητες, τον ίδιο τρόπο».
«Δεν έχουμε κανονισμούς για το τι δικαιούται ο κάθε ιδιοκτήτης κατοικίας να τσιμεντώσει στην αυλή του ή να βάλει μαρμαράκια. Δεν έχουμε κανονισμούς για τις οροφές των κτιρίων».
«Πολεμούμε το πράσινο στα πεζοδρόμια, που είναι ένα από τα πράγματα που συστήνουν, δεν έχουμε πάρκα, τα οποία θα μας έδιναν τη βελτίωση του τοπικού κλίματος».
«Θέλουμε να τα κλείσουμε όλα και όταν το κάνουμε αυτό, αυτόματα ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στην περιοχή, ενώ το πάρκο κρατά τη θερμοκρασία χαμηλά, επηρεάζοντας θετικά το μικροκλίμα της περιοχής».
«Για να δώσεις μιαν ανάσα δροσιάς στην πόλη, πρέπει να φτιάξεις πάρκα, τα οποία κρατούν χαμηλές τις θερμοκρασίες».
«Ο μόνος τρόπος για να σταματήσεις σε ένα βαθμό αυτό το φαινόμενο, είναι να φυτέψεις δέντρα στα πεζοδρόμια για να αποτρέψεις την άσφαλτο αλλά και τα κτίρια να μαζεύουν τη ζέστη και να την εκλύουν μετά στο περιβάλλον».
«Αναφορικά με την τοποθέτηση πράσινων στεγών στα σπίτια μας, έχουμε ακόμα πολιτικές που εμποδίζουν, δυσκολεύουν και στο τέλος πιθανόν να αποτρέπουν εκείνους που θέλουν να φτιάξουν τέτοιες στέγες στα σπίτια τους».
«Και οι εξειδικευμένες εταιρείες, όμως, δεν έχουν βγει προς τα έξω για να τις μάθει ο κόσμος. Δεν επιχορηγούνται, παρ’ όλην τη θερμομονωτική αξία των προϊόντων τους».
«Αυτά τα μέτρα για να κρατήσουμε τη θερμοκρασία στις πόλεις, λόγω του φαινομένου της θερμικής νησίδας, δεν τα κάνουμε».
Το πληρώνουμε ακριβά
«Υπάρχουν και μελέτες για το τι σημαίνει η κατανάλωση ενέργειας κάθε φορά που ανεβαίνει η θερμοκρασία, γιατί αυτό στοιχίζει και σε ενέργεια».
«Αυτό γίνεται αντιληπτό, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αφού τα συστήματα δεν μπορούν να σηκώσουν την υπερκατανάλωση που απαιτείται γι' αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα».
Αναφορικά με την εξάτμιση που συμβαίνει στα φράγματα με τις ακραίες αυτές θερμοκρασίες, ο κ. Θεποπέμπτου εξέφρασε την ανησυχία του για τη σπατάλη πόσιμου νερού από την εξάτμιση αυτή.
«Υπάρχουν τρόποι για να το σταματήσουμε ή να το μειώσουμε στο ελάχιστο αυτό το φαινόμενο της μεγάλης εξάτμισης», μας είπε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος.
«Υπάρχουν προτάσεις από ειδικούς, οι οποίες αναφέρουν ότι θα μπορούσες να βάλεις μέσα στα φράγματα αντικείμενα να επιπλέουν, για να αποφύγεις την ολοκληρωτική έκθεση του νερού στον ήλιο και να μειώσεις την εξάτμιση».
«Αυτό είναι κάτι το οποίο συζητείται εδώ και πολύ καιρό».
«Και αυτό είναι το θέμα. Ορισμένες πολιτικές που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε για να μας βοηθήσουν, δεν τις εφαρμόζουμε», σημείωσε ο κ. Θεοπέμπτου.

πηγη:Τromaktiko
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε