Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Συνένοχη η Ελλάδα στον αφανισμό του τόνου -Λιγότερες ποσότητες αλιευμάτων απ΄ ό,τι εξαγωγές δηλώθηκαν στις ελεγκτικές υπηρεσίες

Σε αφανισμό οδηγείται ο ερυθρός τόνος που αναπαράγεται στη Μεσόγειο, μετά την απόφαση στο συνέδριο του Κατάρ να μην απαγορευτεί το διεθνές εμπόριό του, υποστηρίζουν οικολογικές οργανώσεις και επιστήμονες, καθώς ο πληθυσμός του έχει υποχωρήσει πάρα πολύ.

Συνένοχος στο έγκλημα υπεραλίευσης του πλέον πολύτιμου ψαριού στον πλανήτη- του οποίου η τιμή έφθασε πέρυσι σε ιαπωνικό δημοπρατήριο τα 818 δολάρια το κιλό- είναι και η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» παγκοσμίως κορυφαίος ειδικός.

Κατά τη διεθνή διάσκεψη της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CΙΤΕS) που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 26 Μαρτίου, οι χώρες-μέλη αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου του ερυθρού τόνου προς το παρόν και ανέβαλαν τα αυστηρότερα μέτρα προστασίας του απειλούμενου είδους για τον Νοέμβριο: «Δυστυχώς, η πλειονότητα των χωρών ψήφισε κατά της απαγόρευσης. Όμως, μόνο με σημαντική μείωση των ποσοστώσεων, πάταξη της παράνομης αλιείας και πλήρη απαγόρευση της αλιείας τόνου με γρι γρι (κυκλωτικά δίχτυα) θα έχει ελπίδες ανάκαμψης ο πληθυσμός του ερυθρού τόνου μετά τις δεκαετίες υπεραλίευσης που έχει υποστεί στη Μεσόγειο», λέει ο κ. Γιώργος Παξιμάδης από το WWF Ελλάς.

Από στοιχεία που εντόπισε ο ισπανός ανεξάρτητος ερευνητής κ. Ρομπέρτο Μιέλγκο Μπρεγκάτζι, ιδρυτής της εταιρείας ερευνών Αdvanced Τuna Ranching Τechnologies, προκύπτει ότι η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει χιλιάδες κιλά ερυθρού τόνου στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. «Συγκρίνοντας τις ποσότητες αλιευμάτων και εκτροφών που έχετε δηλώσει στη Διεύθυνση Αλιείας της Κομισιόν το 2008 με τις επίσημες εξαγωγές που αναφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εμπορίου προκύπτει μία εντυπωσιακή διαφορά της τάξεως των 636.700- 642.234 κιλών ερυθρού τόνου. Αυτές οι ποσότητες δεν δηλώθηκαν να έχουν πιαστεί ή να έχουν μεταφερθεί σε φάρμες εκτροφής. Πολλαπλασιάζοντας με περίπου 20 ευρώ το κιλό, μπορεί εύκολα κανείς να βρει το ύψος της φοροδιαφυγής», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ρομπέρτο Μιέλγκο Μπρεγκάτζι. Σημειώνεται δε πως το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αλιευμάτων για την Ελλάδα το 2008 ήταν συνολικά 477.460 κιλά, ενώ το 2009 ήταν 213.500 κιλά. «Δεν είναι δουλειά μου να απαντήσω αν η χώρα σας χρησιμοποιείται για ξέπλυμα ερυθρού τόνου. Πιστεύω ότι οι εισαγγελείς είναι πιο αρμόδιοι να αποφασίσουν αν πρόκειται για υπόθεση υπεραλίευσης ή ψευδών δηλώσεων εξαγωγών ή και τα δύο. Είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα θέλουν να μάθουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», συμπληρώνει ο παγκοσμίως κορυφαίος ειδικός, που σε πρόσφατη έκθεσή του αποκαλύπτει ότι η αξία των υπεραλιευμάτων την τελευταία δεκαετία παγκοσμίως ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά την αλιεία ερυθρού τόνου κάτω των 30 κιλών- που κανονικά απαγορεύεται- ο κ. Μπρεγκάτζι επισημαίνει τα εξής: «Αν αναλύσετε το μέγεθος και τη δομή των τόνων που καταλήγουν σε δημοπρατήρια της Ιαπωνίας μετά την 1η Ιουλίου 2009 και που προέρχονται από εκτροφεία στην Ελλάδα και την Τουρκία, θα βρείτε ότι η συντριπτική πλειονότητά τους είναι νεαρής ηλικίας. Οι μεγάλοι τόνοι έχουν απλώς εξαφανιστεί. Γι΄ αυτό τον λόγο και τα τρία κυπριακά εκτροφεία είναι άδεια φέτοςδεν υπήρχαν τόνοι να μεταφερθούν εκεί».

ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Μόνο με πάταξη της παράνομης αλιείας και πλήρη απαγόρευση της αλιείας τόνου με γρι γρι θα έχει ελπίδες ανάκαμψης ο πληθυσμός του ερυθρού τόνου

Μια Ελληνίδα και με τις φάλαινες και με τα φαλαινοθηρικά

ΕΝΤΟΝΟ προβληματισμό εκφράζουν μέλη οικολογικών οργανώσεων για τη συμμετοχή μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία στο συνέδριο του Κατάρ μίας προέδρου οργανισμού που φέρεται να έχει χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν από τη νορβηγική κυβέρνηση για να ασκήσει πιέσεις προς όφελος φαλαινοθηρικών συμφερόντων.

Στη λίστα των συμμετεχόντων στη διεθνή διάσκεψη της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CΙΤΕS), το όνομα της Δέσποινας Σίμονς-Πυροβολίδου, που έλκει την καταγωγή της από την Ελλάδα και είναι η ιδρύτρια και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διατήρησης (του φυσικού περιβάλλοντος) και Ανάπτυξης (ΕΒCD), βρίσκεται μαζί με το όνομα της ελληνίδας αντιπροσώπου από την ελληνική πρεσβεία του Κατάρ. Σύμφωνα με έγγραφο που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», η κ. Σίμονς-Πυροβολίδου και ο οργανισμός της ΕΒCD με έδρα τις Βρυξέλλες φαίνεται πως διαπραγματεύτηκαν και έλαβαν το 2000 χρηματοδότηση ύψους 200.000 κορονών (περίπου 24.000 ευρώ) από το νορβηγικό υπουργείο Αλιείας για «τη διεξαγωγή ενεργειών κατά τις διασκέψεις CΙΤΕS και ΙWC (Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας)». Μάλιστα, στο έγγραφο που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του υπουργείου Αλιείας της Νορβηγίας αναφέρεται ότι οι ενέργειες που είχε δεσμευθεί η κ. Σίμονς να κάνει κατά τη διάρκεια των συνεδρίων περιγράφονται επακριβώς σε αίτησή της που είχε υποβληθεί στο υπουργείο. Επιπλέον ξεκαθαρίζεται πως η «στήριξη από άλλες νορβηγικές πηγές θα ανατεθεί ξεχωριστά».

Με το αζημίωτο...
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της νορβηγικής εφημερίδας «Dagbladet» με ημερομηνία 24 Μαΐου 2000, «πριν από τη διάσκεψη CΙΤΕS στο Ναϊρόμπι για το εμπόριο απειλούμενων ειδών τον Απρίλιο (σ.σ.: της ίδιας χρονιάς), το υπουργείο Αλιείας και το υπουργείο Εξωτερικών παρείχαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε οργανισμούς για λόμπιινγκ έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία για την εμπορία της φάλαινας. Μερικοί από τους οργανισμούς λόμπιινγκ είναι αμφιβόλου φήμης». Ανάμεσα στους οργανισμούς στο δημοσίευμα αναφέρεται και η ΕΒCD της κ. Σίμονς.
Η μόδα του σούσι έφαγε τον τόνο

ΜΟΛΙΣ 15% του πληθυσμού του ερυθρού τόνου που υπήρχε πριν από 40 χρόνια έχει απομείνει σήμερα στις θάλασσες, αναφέρει το πόρισμα των επιστημόνων της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Τονοειδών που συντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Η μόδα του σούσι που διαδόθηκε τα τελευταία χρόνια με ταχύτατους ρυθμούς και οι υπερσύγχρονοι στόλοι από γρι γρι στη Μεσόγειο με δυνατότητα ψαριάς άνω των 50.000.000 κιλών τον χρόνο φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη μείωση των αποθεμάτων, αναφέρουν οι ερευνητές.

Όπως αποφασίστηκε στην τελευταία Διάσκεψη της Διεθνούς Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2009 στο Ρεσίφε της Βραζιλίας, η μέγιστη ποσότητα αλιείας ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο μειώθηκε στα 13.500.000 κιλά για το 2010, σε σύγκριση με τα 22.000.000 που επιτράπηκαν πέρυσι. Επίσης, η περίοδος αλίευσης από τους στόλους γριγρί μειώθηκε σε έναν μήνα, ο οποίος όμως εξακολουθεί να συμπίπτει με την ιδιαίτερα ευαίσθητη αναπαραγωγική περίοδο, από 15 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

«Το θετικό στοιχείο της συνάντησης στο Κατάρ ήταν ότι ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού δεσμεύτηκε για διαχειριστικά μέτρα σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία στη σχετική συνάντηση τον Νοέμβριο στο Παρίσι», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλασσίων προγραμμάτων στο WWF Ελλάς.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4567740
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε