Γράφει ο Γιάννης Αργυρός
Συνήθως το νησί μας είναι συνδεδεμένο με το καλοκαίρι και τους καλοκαιρινούς του επισκέπτες αλλά και ότι άλλο μπορεί να συσχετίζεται μ΄ αυτό, όμως πέρα από αυτά, υπάρχουν και άλλες εικόνες, που έχουν τη δική τους χάρη και ομορφιά.Μία από αυτές είναι και η τρέχουσα περίοδο που διανύουμε, βλέποντας τους παραδοσιακούς ψαράδες του νησιού να ξεψαρίζουν από τα δίχτυα τους την εποχιακή τους ψαριά, όπως π.χ. τη γόπα ή την μαρίδα!
Αν πάμε λίγο πιο παλιά θυμάμαι τους ψαράδες της περιοχής μου, όπου με κάθε καλοσύνη κατά την εποχή αυτή έβαζαν
"βιράρανε" τις βάρκες τους από την κοσμοπολίτικη αμμουδιά του Καμαριού, κατά τις άγριες πρωινές ώρες στη θάλασσα και πήγαιναν στον συνηθισμένο τους τόπο, έριχναν τα δίχτυα τους έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τον
απαραίτητο επιούσιο, με επιστροφή τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας.
Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες τους περίμεναν στην αμμουδιά, έτσι ώστε να βοηθήσουν όλοι μαζί την έξοδο της βάρκας στη στεριά, και στη συνέχεια άρχιζε το ξεψάρισμα από τα δίχτυα τους "τα μαντήλια".
Θυμάμαι ακόμη πιο παλιά, μετά το ξεψάρισμα, μαζεύαμε κλιματόβεργες, ανάβαμε φωτιά ψήνοντας μέρος απ΄ την ψαριά, και έτρωγαν όλοι οι παρευρισκόμενοι του χώρου.
Στη συνέχεια ο κάθε ψαράς πούλαγε τη ψαριά του σε όσους ήθελαν να τα αγοράσουν και όσα περίσσευαν τα έβαζε στο "κοφάκι του" πηγαίνοντας να τα πουλήσει στο υπόλοιπο χωριό.
Όμως σήμερα οι εποχές έχουν αλλάξει, τα σκάφη τους λιμενίζονται σε ανάλογο και ασφαλή χώρο, τα ψάρια έχουν μειωθεί σημαντικά για τους μικρούς ψαράδες και ορισμένοι εξ΄ αυτών τους βλέπομε καμιά φορά να ξεψαρίζουν τα ψάρια τους σε κεντρικά σημεία του χωριού.