Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Θυμήθηκε τη Σαντορίνη η επίτροπος


Το ποσό των 424,8 εκατομμυρίων ευρώ καλείται να πληρώσει η Ελλάδα καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν στους αγρότες το 2009 για καταστροφές στις καλλιέργειες, συνολικού ύψους 415 εκατ. ευρώ, ήταν στην πραγματικότητα κρατικές ενισχύσεις και άρα παράνομες.


Γράφει η Τανια Γεωργιοπουλου

Πρόκειται για τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν σε αγρότες τον Ιανουάριο του 2009, που είχαν ως αποτέλεσμα και τη λήξη των πολυήμερων αγροτικών κινητοποιήσεων, το γνωστό ως «πακέτο Χατζηγάκη» από το όνομα του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτ. Χατζηγάκη. Τη νομιμότητα των συγκεκριμένων πληρωμών, καθώς στο πλαίσιο της Ε. Ε. δεν επιτρέπονται οι κρατικές ενισχύσεις που θεωρούνται νόθευση του ανταγωνισμού, εξέταζε επί τριετία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως άλλωστε είχε δηλώσει η τότε επίτροπος Γεωργίας κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ, στη διάρκεια επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στη Σαντορίνη, η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε προσκομίσει επαρκή στοιχεία ώστε να τεκμηριώσει ότι επρόκειτο πραγματικά για καταβολή αποζημιώσεων.
Μάλιστα στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, η Ε. Ε. εξέτασε αντίστοιχες πληρωμές ύψους 387 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν επίσης μέσω ΕΛΓΑ το 2008, φθάνοντας έτσι το συνολικό υπό εξέταση ποσό στα 802 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση για την οποία ενημερώθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Ε. Ε. το συνολικό ύψος των «παράνομων» κρατικών ενισχύσεων που κατά την Επιτροπή πρέπει να ανακτηθούν έντοκα ανέρχεται στο ποσό των 424,8 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η Επιτροπή θέτει προθεσμία 4 μηνών για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την έντοκη ανάκτηση από τους παραγωγούς των χρημάτων και ζητεί πλήρη ενημέρωση για τα μέτρα που θα ληφθούν σχετικά έως τις 8 Φεβρουαρίου 2012. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης έδωσε εντολή να ασκηθεί προσφυγή ακύρωσης ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ε. Ε. Τα χρήματα που θα πρέπει να επιστραφούν, προφανώς θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτ. Χατζηγάκης σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα 425 εκατ. καταβλήθηκαν στους αγρότες επειδή οι καλλιέργειές τους είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές. «Η καταβολή των αποζημιώσεων σε κάθε παραγωγό ήταν πλήρως τεκμηριωμένη αλλά και συμβατή και σύννομη με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία» αναφέρει και αποδίδει την απόφαση στην κρίση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τονίζοντας, ωστόσο, ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά» εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα δικαιωθεί τελικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

πηγή:kykladesnews
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε