Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Η κουτσομούρα: ένα μπαρμπούνι...μαϊμού

Προτιμά τον λασπώδη βυθό. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι της προσέδωσαν την ονομασία λασπομπάρμπουνο
Πρέπει να είχε μεγάλο μένος ο ψαράς που απέδωσε στην καθομιλουμένη την επιστημονική ονομασία Μullus barbatus ως κουτσομούρα. Προφανώς είχε απαυδήσει να πιάσει μπαρμπούνια, αλλά κάθε φορά που σήκωνε τα δίχτυα του αντίκρυζε ένα ζευγάρι απορημένα μάτια σε ένα... κουτσουρεμένο πρόσωπο που έδειχνε πως ήταν μπαρμπούνι, αλλά τελικά δεν ήταν.

Αυτή είναι η μία από δύο βασικές διαφορές της κουτσομούρας από το μπαρμπούνι. Η άλλη είναι το μέγεθος. Θεωρητικά υπάρχει και τρίτη, η νοστιμάδα του κρέατος, πολλοί όμως υποστηρίζουν πως αν η κουτσομούρα είναι ψαρεμένη σε βράχια είναι πιο νόστιμη από το μπαρμπούνι. Επί της ουσίας η κουτσομούρα είναι πεντανόστιμη, ακόμη και αν έχει ψαρευτεί στους λασπώδεις βυθούς, όπου ζει περισσότερο.

Και τα δύο ψάρια ανήκουν στην οικογένεια των μουλλιδών, αλλά η κουτσομούρα διαφέρει από το μπαρμπούνι στο κοφτό ρύγχος της και στο ότι δεν έχει κοκκινίλες στο πρώτο ραχιαίο πτερύγιο. Το χρώμα της είναι κοκκινωπό και τείνει προς το ροζ, σε αντίθεση με το βαθύκατά κάποιο τρόπο- κόκκινο του μπαρμπουνιού.

Το μέγεθός της συνήθως δεν ξεπερνά τα 25 εκατοστά, αυτό όμως δεν την εμποδίζει να πηγαίνει σε πολύ βαθιά νερά, ακόμη και 300 και 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ωστόσο, τον περισσότερο καιρό βρίσκεται σε βάθη μικρότερα από 50 μέτρα. Οπως συμβαίνει με το μπαρμπούνι, έτσι και η κουτσομούρα προτιμά τον λασπώδη βυθό. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι της προσέδωσαν την ονομασία λασπομπάρμπουνο. Εκεί αποθέτει και τα αυγά της, σε βάθος όχι μικρότερο από 10 μέτρα. Εκεί βρίσκει και το φαγητό της, που αποτελείται από ασπόνδυλα, δεκάποδα, κωπήποδα, πολύχαιτους, αμφίποδα, εχινόδερμα και μαλάκια. Εκτός από τον λασπώδη πυθμένα, η κουτσομούρα τιμά με ιδιαίτερη συνέπεια και περιοχές με τραγάνα και φυκιάδα. Στα μέρη αυτά εντοπίζονται συνήθως νεαρά άτομα που έχουν μόλις... βγει από το αβγό. Η αναπαραγωγική της περίοδος τόσο στην Ελλάδα όσο και στη λοιπή Μεσόγειο διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

25 εκατοστά είναι συνήθως το μέγεθός της, αλλά δεν την εμποδίζει να κολυμπά και στα 300 μέτρα

Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε