Ευαίσθητη και φοβιτσιάρα...
Η κάθετη μετακίνηση της σαρδέλας φαίνεται πως έχει σχέση με το φως του ήλιου που πέφτει στο νερό. Τις πρωινές ώρες μέχρι τις 12 το μεσημέρι, η σαρδέλα βρίσκεται στο μεγαλύτερο βάθος. Εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 180 μέτρα, όμως συνήθως περιορίζεται στα 60- 70 μέτρα, ανάλογα και με την περιοχή όπου ζει. Στη συνέχεια, και μέχρι το απόγευμα, παραμένει στα μεγάλα βάθη και όταν οι ακτίνες του ήλιου λιγοστεύουν τότε αρχίζει την κάθετη ανάδυση. Οι σαρδέλες ζουν σε όλη την Ελλάδα, από τον Αμβρακικό Κόλπο στο Ιόνιο μέχρι τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Η σαρδέλα Καλλονής Λέσβου είναι ξακουστή για τη νοστιμιά της.
Η σαρδέλα είναι από τα μικρότερα ψάρια που πιάνουν οι ψαράδες και την απολαμβάνουμε χειμώνα - καλοκαίρι. Το μήκος της αρχίζει από τα 10 εκατοστά και συνήθως δεν ξεπερνά τα 20. Το κεφάλι της είναι τριγωνικό και τα μάτια της μεγάλα και λαμπερά. Η ράχη της έχει γαλαζοπράσινο χρώμα και τα μήκος των πλευρών της υπάρχει μια θαλασσιά ζώνη.
Είναι ένα ψάρι με αρκετές ευαισθησίες και η κυριότερη έχει να κάνει με τη θερμοκρασία του νερού. Στο Βόρειο Αιγαίο, για παράδειγμα, όπου ζουν μεγάλοι πληθυσμοί σαρδέλας, διαπιστώθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο έρευνας ότι το 70%- 80% των ψαριών προτιμούν νερά με θερμοκρασίες από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου χειμώνα- καλοκαίρι. Στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναπαράγεται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο και τρέφεται συνήθως με ζωοπλαγκτόν, δηλαδή κωπήποδα και μικρά καρκινοειδή.
180
μέτρα βάθος μπορεί να φτάσει η σαρδέλα, αλλά συνήθως βρίσκεται στα 70 μέτρα