Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Διχάζει τη Σαντορίνη η τύχη του νοσοκομείου

Γραφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
Κατέχει την πρώτη θέση στις αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο του έτους, μπροστά από Κεφαλονιά, Χανιά, Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Κω και Κέρκυρα. Οσο βέβαιοι για την τουριστική τους προτίμηση προς τη Σαντορίνη είναι οι τουρίστες, άλλο τόσο διχασμένοι είναι οι Σαντορινιοί για το θέμα της λειτουργίας του νοσοκομείου του νησιού.
Υπερσύγχρονα μηχανήματα περιμένουν μια απόφαση για το πώς θα λειτουργεί το νοσοκομείο Υπερσύγχρονα μηχανήματα περιμένουν μια απόφαση για το πώς θα λειτουργεί το νοσοκομείο 

  Πριν από λίγες ημέρες αποχώρησε ο ακαδημαϊκός Χαράλαμπος Ρούσσος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τον ορισμό του στη θέση του εκπροσώπου του δήμου για τα θέματα του νοσοκομείου και ότι δεν μπορεί να εκπροσωπεί πράγματα που δεν πιστεύει. Την ίδια ώρα το «τελεσίγραφο» του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, ότι πόροι διαθέσιμοι δεν υπάρχουν και αν η Σαντορίνη θέλει νοσοκομείο, πρέπει να αποδεχθεί τη λύση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αναγκάζει τους φορείς του νησιού να λάβουν απόφαση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να λειτουργήσει το νοσοκομείο.
Πριν από λίγες ημέρες αντιπροσωπεία από τη Σαντορίνη με επικεφαλής το δήμαρχο Νικόλαο Ζώρζο και τον μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων Επιφάνιο, με τοπικούς παράγοντες και εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα για τη λειτουργία του νοσοκομείου, συναντήθηκε με το νέο υπουργό Υγείας, ο οποίος δεν τους άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να του καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με τον τρόπο εκκίνησης και λειτουργίας του νοσοκομείου, το οποίο είναι πανέτοιμο και πλήρως εξοπλισμένο, έχοντας κοστίσει 14 εκατομμύρια ευρώ.
Εν τω μεταξύ ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος και η Ενωση Ξενοδόχων προέκριναν τη λύση ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) προκειμένου να λειτουργήσει το νέο Νοσοκομείο της Σαντορίνης. «Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας μελέτησε τη δήλωση του Χαράλαμπου Ρούσσου περί μη αποδοχής του ως εκπροσώπου του δήμου μας για τα θέματα του Νοσοκομείου Θήρας και συμφωνεί με τους λόγους της μη αποδοχής. Εκτιμάται ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τη χώρα μας καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του νοσοκομείου με αμιγή δημόσιο χαρακτήρα, ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες του και οι δαπάνες στελέχωσής του με ιατρικό-επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα έχει ως αποτέλεσμα τον επιμερισμό των δαπανών που θα προκληθούν και εν τέλει την υλοποίηση του στόχου για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου μας, με τεράστια οφέλη τόσο για τους κατοίκους της Σαντορίνης και των άλλων νησιών όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες μας».
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η Ενωση Ξενοδόχων Σαντορίνης επιθυμεί για το νοσοκομείο που κατασκευάστηκε στο νησί «η λειτουργία του να είναι βιώσιμη οικονομικά, παρέχοντας στους κατοίκους του νησιού (ασφαλισμένους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μη ασφαλισμένους λόγω της οικονομικής κρίσης και άπορους πολίτες) δωρεάν τις υπηρεσίες με τη μορφή και τον τρόπο που παρέχονται από κάθε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ παράλληλα να είναι σε θέση να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες περίθαλψης και νοσηλείας των διεθνών επισκεπτών του νησιού. Η Ενωση Ξενοδόχων Σαντορίνης κατέληξε στην απόφασή της κρίνοντας τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα που επικρατούν σήμερα στη χώρα μας στο χώρο της Υγείας, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες του νησιού, που αποτελεί διεθνή ταξιδιωτικό προορισμό με εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς επισκέπτες κάθε χρόνο, με στόχο την ανάπτυξη και του ιατρικού τουρισμού». 

πηγή:Ελευθεροτυπία