Αυτό που αποκαλούμε
Φάβα Σαντορίνης είναι αλεσμένοι και βρασμένοι σε μορφή πηχτού χυλού οι σπόροι από το φυτό
Λαθούρι (Λάθυρος ο ήμερος)... Ξεχωρίζει για το κίτρινο χρώμα της και, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στον
προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, η φάβα καλλιεργείται αποκλειστικά και ανελλιπώς στο νησί εδώ και
3.500 χρόνια.
Το αλώνισμα της φάβας γίνεται στις αρχές του καλοκαιριού...
http://klearchosguidetothegalaxy.blogspot.com/2009/06/blog-post_09.html