Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Μια στοιχειώδης βιβλιοθήκη μυθιστορημάτων

Γράφει ο  Γιώργος  Ν. Παπαθανασόπουλος          
   Τα Χριστούγεννα έφτασαν για μιαν ακόμη φορά. Η ευχή είναι να  βιώσουμε τη συγκατάβαση του Υιού του Θεού να γίνει άνθρωπος για τη σωτηρία μας, να περάσουμε Χριστούγεννα με τη σκέψη μας στον Χριστό, που, έστω κι αν κάποιους τους ενοχλεί, χώρισε την ιστορία στα δύο και προσφέρει αγάπη και ζεστασιά σε όποιον Τον πλησιάζει.
Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων διάφορα "μπαζάρ" βιβλίων έγιναν και γίνονται, που είναι ευκαιρία για όλους μας να εμπλουτίσουμε τις βιβλιοθήκες μας με βιβλία. Με την ευκαιρία φίλος διάβασε στο γαλλικό περιοδικό " Le nouvel Observateur", σε δύο μάλιστα συνέχειες την, κατά την άποψη του περιοδικού,  "ιδανική βιβλιοθήκη της παγκόσμιας λογοτεχνίας". 


Είδαμε μαζί  τα βιβλία αυτής της θεωρητικής βιβλιοθήκης και έκαμα το σχόλιο μου. Σε άλλα συμφώνησα με το περιοδικό, σε άλλα όχι. Τότε ο φίλος μου "πέταξε το γάντι": "Θα ήθελα να δω τη δική σου ιδανική βιβλιοθήκη. Τι θα ήθελες να υπάρχει οπωσδήποτε στο σπίτι σου για εσένα, τη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια σου;", μου είπε. Σκέφθηκα πως είχε δίκιο και πως δεν έπρεπε να μείνω  στο τί δεν μ' άρεσε στη "βιβλιοθήκη" του γαλλικού περιοδικού, αλλά να  επιχειρήσω να στήσω τη δική μου στοιχειώδη βιβλιοθήκη.  
             Από την αρχή σημειώνω ότι απαραίτητη σε κάθε βιβλιοθήκη είναι η Αγία Γραφή, που δεν μένει στο ράφι, αλλά είναι σε καθημερινή χρήση. Το δεύτερο που χρειάζεται μια βιβλιοθήκη είναι βιβλία των πατέρων της Εκκλησίας - κυρίως των Καππαδοκών και του Χρυσοστόμου, του Μαξίμου του Ομολογητού, του Εφραίμ του Σύρου, η "Κλίμαξ" του Ιωάννου του Σιναϊτου και του Ιερού Αυγουστίνου "Οι Εξομολογήσεις". Επίσης τα βιβλία των συγχρόνων Γερόντων βοηθούν στην πνευματική ζωή. Φίλος κληρικός μου είπε ότι προσφιλές του ανάγνωσμα είναι τα βιβλία του Γέροντα Παϊσίου, γιατί σ' αυτά είναι πιο απλά δοσμένα τα όσα είπαν οι Πατέρες της Εκκλησίας. Σκέψεις και βιβλία πνευματικής οικοδομής επίσης βοηθάνε, όπως και οι βίοι των Αγίων μας. Σε άλλο επίπεδο και για την αυτογνωσία μας βοηθάνε τα βιβλία της ιστορίας, τα γενικά και τα ειδικά. Τα φιλοσοφικά βιβλία μας κάνουν να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε, όσα τουλάχιστον από αυτά είναι κατανοητά και εμείς έχουμε με τη φιλοσοφία κάποια εξοικείωση. Το ίδιο ισχύει και για την ποίηση, ή το δοκίμιο. Αυτά είναι τα απαραίτητα σε μια γενική βιβλιοθήκη.
            Για τη δημιουργία της εξειδικευμένης στοιχειώδους βιβλιοθήκης λογοτεχνίας ακολούθησα τους ακόλουθους κανόνες:
Από κάθε συγγραφέα επέλεξα το μυθιστόρημα ή το θεατρικό έργο που μίλησε περισσότερο στη ψυχή μου και όχι το θεωρούμενο καλύτερο.
Επέλεξα ένα ή, το πολύ, δύο μυθιστορήματα από κάθε συγγραφέα.
Δεν χρησιμοποίησα καθόλου σύγχρονους, ζώντας, συγγραφείς. Περιέχονται μόνο έργα, που αντέχουν στο χρόνο.
Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 70 τίτλους, και ασφαλώς υπάρχουν   ελλείψεις. Παρακαλώ την επιείκεια των αναγνωστών και τα σχόλια τους.
Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν βιβλία για όλες τις ηλικίες. Η σειρά των συγγραφέων είναι τυχαία. Όλα τα ξένα  βιβλία είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά και κυκλοφορούνται στη χώρα μας.
Στοιχειώδης βιβλιοθήκη παγκόσμιας λογοτεχνίας
Πεζά και θεατρικά έργα
Ρώσοι λογοτέχνες: Φ. Ντοστογιέφσκι "Αδελφοί Καραμάζοφ", Νικ. Γκόγκολ "Νεκρές ψυχές", Εβγ. Ζαμιάτιν "Εμείς", Αλ. Σολζενίτσιν "Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ", Μπ. Πάστερνακ "Δρ. Ζιβάγκο".
Βρετανοί λογοτέχνες: Ου. Σαίξπηρ " Βασιλιάς Ληρ" και "Τίμων ο Αθηναίος", Τζόναθαν Σουίφτ "Τα ταξίδια του Γκάλιβερ", Γουόλτερ Σκοτ «Ιβανόης», Τζορτζ Όργουελ "1984" και "Η φάρμα των ζώων", Αλντους Χάξλεϊ "Θαυμαστός καινούργιος κόσμος", Λούις Κάρολ "Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων", Τσ. Ντίκενς " Όλιβερ Τουίστ" και "Χριστουγεννιάτικα κάλαντα", Αρτσ. Τζόζεφ Κρόνιν " Το κάστρο" και " Τα κλειδιά της βασιλείας", Ντ. Ντεφόε "Ροβινσών Κρούσος".
Γερμανοί λογοτέχνες: Γκαίτε "Φάουστ", Σίλερ "Μαρία Στιούαρτ". 
Αμερικανοί λογοτέχνες: Λόϊντ Ντάγκλας " Ο Χιτών" και "Ο Μεγάλος Ψαράς", Λ. Γουάλας " Μπεν Χουρ", Χάριετ Μπίτσερ Στόου "Η Καλύβα του μπάρμπα Θωμά".  
Γάλλοι λογοτέχνες: Βικτ. Ουγκό "Οι άθλιοι", Αλμπέρ Καμύ "Οι δίκαιοι", Μολιέρος "Ο Ταρτούφος", Κορνέϊγ "Ελ Σιντ", Ραμπελαί " Ο γαργαντούας", Αλεξ. Δουμάς πατήρ «Οι τρεις σωματοφύλακες» και «Η μαύρη τουλίπα», Ιούλιος Βερν "Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες" και "Από τη Γη στη Σελήνη", Έκτορας Μαλό "Χωρίς οικογένεια", Πολ Κλοντέλ "Το ατλαζένιο γοβάκι". 
Αλλων εθνικοτήτων: Θερβάντες (Ισπανός) " Δον Κιχώτης", Ερρ. Ιψεν (Νορβηγός) "Ο εχθρός του λαού", Ευγ. Ιονέσκο (Ρουμάνος) "Ρινόκερως", Αρθ. Καίσλερ (Ούγγρος) " Ο κομισάριος και ο γιόγκι", Γιοχάνα Σπίρι (Ελβετίδα) " Χάϊντι", Βίργκιλ Γκεοργκίου (Ρουμάνος) "Από την 25η ώρα στην αιωνία ώρα", Άννα Φρανκ (Ολλανδή) "Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ", Χένρικ Σιενκίεβιτς (Πολωνός) "Κβο Βάντις", Μορίς Μαίτερλινγκ (Βέλγος) "Το γαλάζιο πουλί". 



Όμηρος "Οδύσσεια", Αισχύλος "Πέρσαι", Σοφοκλής "Αντιγόνη" και "Οιδίπους επί Κολωνώ", Ευριπίδης "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", Αίσωπος "Μύθοι", Άγνωστος "Το Χρονικόν του Μορέως", Βυζάντιος "Βαβυλωνία", Λέων Μελάς "Γέρο Στάθης", Παν. Κανελλόπουλος "Πέντε αθηναϊκοί διάλογοι" και "Γεννήθηκα στα 1402", Διον. Σολωμός «Η γυναίκα της Ζάκυθος», Σπ. Ζαμπέλιος "Κρητικοί Γάμοι", Αλεξ. Παπαδιαμάντης " Οι έμποροι των εθνών" και «Η φόνισσα», Αγγ. Τερζάκης "Πριγκιπέσσα Ιζαμπό", Τατ. Σταύρου "Εάλω η Πόλις", Θαν. Πετσάλης - Διομήδης " Οι Μαυρόλυκοι",  Κ. Μπαστιά «Ο παπουλάκος», Πην. Δέλτα "Τα μυστικά του Βάλτου" και "Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου", Δημ. Βικέλας "Λουκής Λάρας", Κων. Θεοτόκης " Ο κατάδικος", Τάσος Αθανασιάδης "Τα παιδιά της Νιόβης",  Διον. Ρώμας «Το ρεμπελιό των ποπολάρων», Γιώργος Θεοτοκάς " Ασθενείς και οδοιπόροι", Άγγ. Βλάχος "Οι τελευταίοι Γαληνότατοι", Κ. Κυριαζής "Ρωμανός ο Δ' Διογένης", Ηλίας Βενέζης "Το Νο 31328" και " Γαλήνη".-