Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

La Ponta στο Ακρωτήρι!

Όμορφη θέα, ήρεμη ατμόσφαιρα, αντικείμενο, μοναδικό. Αυτές είναι ίσως κάποιες από τις λέξεις με τις οποίες θα μπορούσε να περιγράψει ο επισκέπτης, Έλληνας και ξένος, τον ολοκαίνουργιο μουσειακό χώρο La Ponta στον «Γουλά» του Ακρωτηρίου.
To La Ponta είναι ένας πύργος του 13ου αιώνα, μέσα στο ενετικό Καστέλι του Ακρωτηρίου, που τον χειμώνα του 2012 και ακολουθώντας το όραμα των δημιουργών του, της Άρτζυ Κακκίση και του Γιάννη Πανταζή, διαμορφώθηκε σε εκθεσιακό χώρο – εργαστήριο κατασκευής του κατεξοχήν παραδοσιακού πνευστού μουσικού οργάνου της Σαντορίνης και του Αιγαίου, της Τσαμπούνας.
Το La Ponta άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2012 και η μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κόσμου του νησιού αλλά και επισκεπτών είναι πολύ καλή και τα σχόλια ενθαρρυντικότατα!
To La Ponta είναι ένας πύργος του 13ου αιώνα, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο ενετικό Καστέλι του Ακρωτηρίου, 1 χιλ από τον προϊστορικό αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη. Ο πύργος φιλοξενεί  έκθεση και εργαστήριο τσαμπούνας, ένα είδος λαϊκού ασκαύλου, καθώς και άλλα παραδοσιακά ελληνικά όργανα,κρουστά και αυλούς.
Ο πύργος βρίσκεται στην κορυφή του καστελιού του Ακρωτηρίου, δηλαδή στο κέντρο περίπου του οχυρωμένου οικιστικού πυρήνα που υπήρχε κάποτε στη θέση αυτή. Σήμερα, λίγα σπαράγματα διασώζονται από το καστέλι του Ακρωτηριού, ενώ ο πύργος δεσπόζει στην κορυφή του λόφου  με μια διαφορετική μορφή από αυτή που διέθετε αρχικά, λόγω σοβαρών ζημιών που υπέστη κατά τον καταστροφικό σεισμό του 1956.
Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, το Ακρωτήρι αποτελούσε ένα μονάχα από τα καστέλια του νησιού και ονομαζόταν La Ponta.
Στο εργαστήριο La Ponta κατασκευάζεται το κατεξοχήν παραδοσιακό πνευστό μουσικό όργανο του Αιγαίου η Τσαμπούνα.
Η μέθοδος κατασκευής και επεξεργασίας ακολουθεί τις διάφορες παραδοσιακές τεχνικές, δίνοντας μεγάλη έμφαση στη ποιότητα  του ήχου, στη σταθερότητα του τονικού ύψους και στην αισθητική εμφάνιση.
Επίσης στο εργαστήριο La Ponta κατασκευάζονται  αυλοί με μονά επικρουστικά γλωσσίδια (μονοτσάμπουνα ή μαντούρες), διάφοροι Δίαυλοι, καθώς και το παραδοσιακό κρουστό των Κυκλάδων Ντουμπάκι σε διάφορα μεγέθη...
Η έκθεση περιλαμβάνει τσαμπούνες κατασκευασμένες απ' όλους σχεδόν τους σύγχρονους κατασκευαστές των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης. Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει παλαιά όργανα από τη Σαντορίνη.
Μέσα από τη συλλογή αυτή, δίνεται έμφαση στο πανόραμα της τσαμπούνας στο Αιγαίο. Χαρτογραφούνται οι ιδιαίτερες κατά τόπους κατασκευαστικές διαφοροποιήσεις και ιδιαιτερότητες.
Πρόκειται για μια σπάνια και μοναδική στο είδος της συλλογή που αποτυπώνει τις πλούσιες κατά τόπους κατασκευαστικές παραδόσεις στο Αιγαίο.
Ο δρόμος για το La Ponta…
Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο και σχετικά με την ιδέα για την δημιουργία του χώρου οι δημιουργοί του, μας λένε οτι,  
Ο δρόμος μου για το La Ponta ξεκίνησε με μια απογευματινή μου βόλτα προς το Φάρο του Ακρωτηρίου την άνοιξη του 2010. Ένας οξύς ήχος που έμοιαζε με κάλεσμα πτηνού ήταν αυτός που με οδήγησε σε ένα σπίτι, περιβαλλόμενο από ένα σιδερένιο φράκτη, με ένα κοτέτσι! Μπροστά σε αυτό, μια κότα προσπαθούσε να απαλλαγεί από το φράκτη που ήταν πιασμένη. Φοβήθηκα ότι εαν προσπαθούσα να την απελευθερώσω, θα έκανα μεγαλύτερο κακό και έτσι χτύπησα την πόρτα του σπιτιού. Μια ηλικιωμένη γυναίκα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μου και της είπα "μια κότα έχει πιαστεί στο φράχτη". Εκείνη τη στιγμή, όλη η οικογένεια πετάχτηκε έξω από το σπίτι φωνάζοντας "η κότα, η κότα, έσωσες την κότα μας". Με χαρά, η οικογένεια με κάλεσε στο σπίτι της και με κέρασε τσάι και γλυκό. Έτσι γνώρισα τη Λουκία και το Γιώργο Αλεφραγκή, καθώς και τη γιαγιά Μπαμπία που τους είχε επισκευτεί.
Ιστορικές ξεναγήσεις και μουσικές παραστάσεις πραγματοποιούνται στο La Ponta καθημερινά 12:00-12:45 και 18:00-18:45, κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες του χώρου, ή και χωρίς. Οι ξεναγήσεις μπορούν να γίνουν για οργανωμένα γκρούπ ή και ατομικά. Τιμή εισητηρίου 7 Ευρώ.
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει φωτορεπορτάζ για την καλύτερη παρουσίαση του χώρου.