Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Κάνεις γιόγκα για να χαλαρώσεις;




Μαρτυρία πρώην οπαδού της γιόγκα

«Το μάθημα γίνεται σε μια μεγάλη αίθουσα ενός άσραμ (= ινδουϊστικού κοινοβίου) στην Ινδία. Δασκάλα είναι μία γυναίκα σουάμι (= ινδουϊστής μοναχός) που είναι Ευρωπαία και για χρόνια μαθήτρια του γκουρού. Φοράει τα πορτοκαλιά ράσα. Οι μαθητές είναι διάφοροι επισκέπτες του άσραμ. Από μικρά παιδάκια μέχρι μεσήλικες. Η γιόγκα-νίντρα διαφημίζεται ως η γιόγκα της χαλάρωσης και απευθύνεται σε ανθρώπους που ζουν μέσα στη σύγχρονη κοινωνία. Μας βάζει να ξαπλώσουμε ανάσκελα στο πάτωμα, χωρίς να ακουμπάει ο ένας τον άλλο, να βολευτούμε όσο καλύτερα μπορούμε.

- Κλείστε τα μάτια και ησυχάστε… χαλαρώστε.

Οι οδηγίες έρχονται αργά, για να έχουμε χρόνο να τις εκτελούμε. Απόλυτη σιωπή επικρατεί στην αίθουσα και ακούγεται μόνο η φωνή της σουάμι.

- Νοιώστε [= Φαντασθείτε] το σώμα σας να γίνεται βαρύ… πολύ βαρύ… είναι αδύνατο να το μετακινήσετε… νοιώστε [= φαντασθείτε] τα σημεία επαφής με το δάπεδο… (παύση για λίγα λεπτά)… Τώρα νοιώστε [= φαντασθείτε] το σώμα σας πολύ ελαφρύ…, να αιωρείται πάνω από το πάτωμα… είστε έτοιμοι να πετάξετε… Τώρα ξεχάστε το σώμα σας και δείτε μέσα στο νου σας ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα… τώρα ένα κίτρινο λουλούδι… έναν όμορφο καταρράκτη… ένα λαμπερό ήλιο.

Οι όμορφες εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη. Τις βλέπω όλες πολύ παραστατικά… Είναι σαν να παρακολουθείς ένα ντοκυμαντέρ μέσα στον νου σου. Η φωνή της δασκάλας είναι ήρεμη και σταθερή, με κανονικό ρυθμό. Η όλη διαδικασία πρέπει να κράτησε γύρω στη μία ώρα.

- Τώρα αποκτήστε ξανά επίγνωση του σώματός σας… κινήστε αργά-αργά τα μέλη σας [λέγει η δασκάλα του διαλογισμού].

Πράγματι νοιώθω το σώμα μου βαρύ, δεν μπορώ να κινηθώ γρήγορα.

- Ανοίξτε τα μάτια σας σιγά-σιγά και αποκτήστε αίσθηση του δωματίου.

Σηκώνομαι σιγά-σιγά. Είναι σαν να σηκώνομαι από βαθύ ύπνο. Κοιτάζω γύρω μου. Οι περισσότεροι από μας μοιάζουν σαν να έχουν μόλις ξυπνήσει… Μερικοί όμως είναι ακόμα ξαπλωμένοι στο πάτωμα. Τους πήρε ο ύπνος!! Αυτοί κοιμούνται κανονικά!!

- Ξυπνήστε τους, λέει χαμογελώντας η δασκάλα…

Τους ξυπνάμε σιγά-σιγά και όλο απορία αντικρύζουν τα ειρωνικά χαμόγελα των υπόλοιπων».

Και σχολιάζει ο πρώην οπαδός:

«Αυτό είναι ένα μάθημα της Γιόγκα-Νίντρα, όπως βάφτισαν αυτή τη διαδικασία. Τι έγινε τώρα;… Ας σκεφτούμε. Κατ’ αρχάς υπήρχε η σουάμι που έδινε εντολές και εμείς τις εκτελούσαμε. Ίσως έτσι «μαθαίνουμε» εκτός των άλλων να υπακούμε και στους σουάμι… Μετά όλα αυτά διαδραματίσθηκαν μέσα στο νου μας. Νοιώσαμε και αισθανθήκαμε όπως ήθελε η σουάμι… να το πούμε υποβολή;… Παραδώσαμε τον έλεγχο του νου μας στα χέρια της και μας πήγαινε όπου ήθελε. Είχε πλήρη έλεγχο του νου μας για κάποιο χρονικό διάστημαΑυτό βέβαια έγινε με τη θέλησή μας. Δεχθήκαμε να υποστείλουμε, να παραμερίσουμε, να εξαφανίσουμε την προσωπική μας θέληση και να δεχθούμε να μας οδηγεί η δική της θέληση. Αποκτούν πάνω μας τόση εξουσία, όση τους παραχωρούμε.

Φαντάζεστε να εξασκούμε αυτή τη μέθοδο καθημερινά;… Πόσο πιο έντονα θα γίνουν τα παραπάνω φαινόμενα;… Μήπως στο τέλος θα επιθυμούμε να μας οδηγεί κάποιος σουάμι σ’ όλες τις δραστηριότητες της ζωής μας;… Μήπως αυτό εκτός από μία μέθοδος χαλάρωσης είναι και μία τεχνική υποταγής;…».

[Απόσπασμα από την εισήγηση του οσιολογιωτάτου μοναχού π. Αρσενίου Βλιαγκόφτη στην Κ’ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων δια θέματα αιρέσεως και παραθρησκείας, Ιερόν Προσκύνημα Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, Ν. Προκόπιον Ευβοίας, 3 – 6 Νοεμβρίου 2008. Η εισήγηση υπάρχει ολόκληρη στην ιστοσελίδα της Ι.Μ. Γλυφάδας και σε αναδημοσίευση στη σελίδα μας http://www.egolpion.com/dianohtikos_xeirismos.el.aspx ]