Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

13 ευρώ δίκλινο με ένα κλικ αλλά και e-booking για... γαϊδουράκια στη Σαντορίνη!!!



Γράφει ο Σταθης Κουσουνης

Διακοπές, ακόμη και για το «τρέχον» τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, με κόστος από 13 ευρώ το δωμάτιο μπορούσε να εξασφαλίσει κάθε ενδιαφερόμενος έως και πριν από λίγες ημέρες σε ξενοδοχεία 3 αστέρων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας με ένα απλό «κλικ». Σε έρευνα, μέσω Διαδικτύου, της «Κ» για το διάστημα από 11 έως 18 Ιουνίου, οι τιμές σε ξενοδοχεία 3 αστέρων ξεκινούν από 13 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο χωρίς πρωινό, δηλαδή 7,5 ευρώ το άτομο σε προορισμούς όπως η Ζάκυνθος, η Ρόδος και η Κέρκυρα. Στο Ηράκλειο οι τιμές ξεκινούν από 14 ευρώ, στην Κεφαλονιά από 20 και στη Σαντορίνη από 21 ευρώ. Γενικότερα, στους περισσότερους προορισμούς οι τιμές βρίσκονται την τρέχουσα περίοδο, ακόμη, σε πολύ χαμηλά επίπεδα, για κρατήσεις μέσω Διαδικτύου ακόμη και σε ξενοδοχεία με πισίνα και εξοπλισμένα δωμάτια με κουζίνα, τύπου στούντιο.

Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Απόστολος Καραφίλης, μέλος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων οι τιμές και για τους Ελληνες, ειδικά στη διαμονή, όταν κάνουν τις κρατήσεις τους μέσω του Ιnternet είναι πια πολύ χαμηλές.

Εως πρότινος, μόνο οι ξένοι τουρίστες είχαν τη δυνατότητα να έρχονται στη χώρα μας με χαμηλές τιμές. Την τελευταία διετία, όμως, υπάρχουν ευκαιρίες μέσω του Διαδικτύου και για τους Ελληνες σε όλο το φάσμα των τουριστικών υπηρεσιών, από ξενοδοχεία έως αεροπορικά εισιτήρια. Τις ίδιες τιμές που «κλείνουν» οι ξένοι «κλείνουν» και οι Ελληνες, τονίζει ο κ. Καραφίλης, με την προϋπόθεση, όμως, να κάνουν έγκαιρα τις κρατήσεις τους. Η απευθείας κράτηση στο ξενοδοχείο, υποστηρίζει ο ίδιος, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να κοστίζει από διπλάσια έως τετραπλάσια τιμή σε σχέση με την τιμή που μπορεί να πετύχει κάποιος μέσω του Διαδικτύου. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι τιμές είναι ίδιες για όλο τον πλανήτη και δεν είναι θέμα Ελληνα ή ξένου, είναι θέμα χρονικής συγκυρίας που πραγματοποιεί ο καθένας την κράτησή του. Οσο πιο νωρίς, τόσο καλύτερα». Αλλωστε, υπάρχουν και αρκετά παραδείγματα Ελλήνων που έκλεισαν έγκαιρα τις διακοπές τους στο εξωτερικό, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές από τους κατοίκους της χώρας που επισκέπτονται. Πλέον, «οι τιμές κινούνται με χρηματιστηριακούς όρους στο Διαδίκτυο. Ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση μπορούν να αυξομειώνονται ανά πάσα στιγμή».

Σε ό, τι αφορά τις νέες υπηρεσίες που διευρύνονται συνεχώς, αναφέρεται χαρακτηριστικά το παράδειγμα του e-booking για... γαϊδουράκια στη Σαντορίνη.
Δηλαδή, για τη διαδρομή από το λιμάνι του νησιού στα ξενοδοχεία των Φηρών θα υπάρχει δυνατότητα κρατήσεων μέσω Ιnternet. Ηταν μία υπηρεσία που την ζήτησαν οι ξένοι, σημειώνει ο κ. Καραφίλης και πέραν της συγκεκριμένης «ατραξιόν», εντάσσεται στο ενδιαφέρον που έχουν για εναλλακτικούς τρόπους μετακινήσεων από τα κλασικά μέσα μεταφοράς.

Εξετάζεται η εν λόγω υπηρεσία να παρέχεται και για άλλους προορισμούς, όπως η Υδρα Επίσης, εξετάζεται, όπου είναι εφικτό, η χρησιμοποίηση και άλλων εναλλακτικών μέσων για τη μεταφορά των τουριστών από αεροδρόμια ή λιμάνια στα ξενοδοχεία, όπως για παράδειγμα με τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται στα γήπεδα γκολφ

Ο κ. Καραφίλης εφιστά την προσοχή σε όσους κάνουν τις κρατήσεις τους μέσω Ιnternet να εμπιστεύονται site αναγνωρίσιμα και αξιόπιστα, γεγονός το οποίο σε μεγάλο βαθμό πιστοποιείται από το αν οι διαχειριστές είναι μέλη ή όχι τοπικών ή διεθνών φορέων τουρισμού (ΗΑΤΤΑ, ΙΑΤΑ κ. λπ.). Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν ασφαλείς μεθόδους κρυπτογραφημένης επικοινωνίας συναλλαγών που εξασφαλίζονται από οργανισμούς όπως η Thawte.

Τέλος, για να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα πρέπει απαραίτητα να συγκρίνουν τις τιμές για ομοειδή προϊόντα και υπηρεσίες।

πηγή:Καθημερινή