Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΘΗΡΑΣ

Το Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού συλλόγου Θήρας σας ενημερώνει για τις δραστηριότητες του κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.


  • Βασική μας επιδίωξη είναι να μην δοθεί από το δήμο καμία άδεια σε κανέναν πλανόδιο πωλητή.
  • Να γίνεται αστυνόμευση, κατάσχεση και επιβολή προστίμων σε ασκούντες πλανόδιο εμπόριο που δεν κατέχουν την απαραίτητη άδεια. ( και στους πλανόδιους μασέρ)
  • Στελέχωση δημοτικής αστυνομίας με περισσότερο προσωπικό.
  • Νυκτερινή αστυνόμευση εντός πόλεων , ίδρυση γραφείου τουριστικής αστυνομίας, έλεγχος αισχροκέρδειας και ίδρυση γραφείου παραπόνων σε κεντρικό σημείο των Φηρών.
  • Εύρεση χώρου για διάθεση αγροτικών, ιχθυοπαραγωγικών και άλλων παραδοσιακών προϊόντων, ώστε να απομακρυνθεί η κακή εικόνα μέσα από τα κεντρικά σημεία των χωριών. Ο χώρος θα μπορούσε να είναι τύπου λαϊκής αγοράς με αριθμημένες θέσεις και συγκεκριμένες ώρες και ημέρα.
  • Κορεσμός επαγγελμάτων και αδειών που χορηγεί ο Δήμος, ήτοι θα χρειασθεί να γίνει ο πολεοδομικός σχεδιασμός των επαγγελμάτων…
  • Περιορισμός χρήσεως πεζοδρομίων από οιαδήποτε επιχείρηση χωρίς την κατάλληλη αδειοδότηση από τον Δήμο. Αυστηρή απαγόρευση κατάληψης πεζοδρομίων από τα προς ενοικίαση οχήματα – μοτοποδήλατα.
  • Παρακολούθηση εκτέλεσης δρομολογίων από το ΚΤΕΛ ΘΗΡΑΣ προς απομακρυσμένα σημεία του νησιού. Ανάπτυξη τακτικών δρομολογίων για τα σημεία Ημεροβιγλίου – Φηροστεφανίου με μίνι λεωφορεία.
  • Σήμανση πόλεων με πινακίδες σε πεζόδρομους με ένδειξη για τα σημεία ενδιαφέροντος (Μουσεία, Εκκλησίες, παλιό λιμάνι, κεντρική πλατεία κ.α.)
  • Δημιουργία χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης μέσα στην πόλη των Φηρών. Λειτουργία χώρων στάθμευσης ( πάρκινγκ ) στην είσοδο των Φηρών από Πύργο, εντός των Φηρών (νυν πάρκινγκ λεωφορείων, ταξί ) και αλλού όπου είναι δυνατόν με ελεγχόμενο χώρο στάθμευσης ήτοι με εισιτήριο.
  • Δημιουργία χώρου στάθμευσης για τα οχήματα των επιχειρηματιών και σύνδεση τους με την πόλη των Φηρών.
  • Τοποθέτηση ευδιάκριτων δίγλωσσων οδικών πινακίδων : α) για το καλωσόρισμα <<ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ …….. >> στα σημεία εισόδου των χωριών και β) επαρκής σήμανση για τους χώρους στάθμευσης << ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ (ΠΑΡΚΙΝΓΚ) ΓΙΑ ……….. >> πριν από τους χώρους στάθμευσης που υπάρχουν.
  • Λειτουργία Μίνι λεωφορείου για τη μεταφορά από τα παρκινγκ
  • Να μην απαγορευθεί η διέλευση των Ι.Χ. μικρών οχημάτων από το κέντρο, αλλά μόνο κατά την περίοδο αιχμής να κλείνει από την 18:00 έως και την 02:00. Επίσης από την κεντρική πλατεία να μην διέρχονται μεγάλα και βαρέα οχήματα.
  • Δημιουργία μικρών καλαίσθητων χώρων πρασίνου εντός πόλεων ( μικρά πεζούλια ζαρντινιέρες ) καθώς και τη φροντίδα τους.
  • Πλακόστρωτα και συνεχής αποκατάσταση ζημιών τους ,κατά προτεραιότητα όπου υπάρχει μεγάλη τουριστική κίνηση.
  • Τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων στη διαδρομή από μητρόπολη Φηρών έως και Τελεφερίκ με συνεχή καθαρισμό αυτών καθ’ όλο το 24ωρο.
  • Έλεγχος συμπεριφοράς ημιονηγών προς τους επισκέπτες ( ζητούν επίμονα τα εισιτήρια αν και δεν χρησιμοποιούν οι επισκέπτες τα ζώα τους ).
  • Καθαριότητα δρόμων όπου περνούν ζώα, επιβολή στους ημιονηγούς φροντίδας για τα ζώα τους, αλλά και για τα κόπρανα τους εντός πόλεως.
  • Επαρκής φωταγώγηση των δρόμων εντός και εκτός πόλεων και κυρίως σε ιστορικά σημεία ( Μουσεία , Εκκλησίες, κεντρικές πλατείες ). Τοποθέτηση – Αλλαγή φωτιστικών με καλαίσθητα και προσαρμοσμένα με τον εκάστοτε χώρο ( Αρχαιολογικό Μουσείο Φηρών ).
  • Επέκταση ωραρίου λειτουργίας των Αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων.
  • Δημιουργία ενός νέου και ικανού χώρου για τη συστέγαση όλων των αρχαιολογικών ανακαλύψεων της περιοχής του Ακρωτηρίου. ( ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ).

Σχεδόν σε όλα τα θέματα υπήρξε συμφωνία απόψεων με μείζον το θέμα παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων σε οδούς και πλατείες, όπου δεν υπήρξε πλήρης συμφωνία μιας και ο Δήμος ζητάει την παραχώρηση μόνο 70 εκατοστών εμπρός από το κατάστημα σε όποια επιχείρηση το ζητήσει.

Το Δ.Σ του Συλλόγου

Νικόλαος Νομικός Πρόεδρος

Γεώργιος Συνολάκης Α΄ Αντιπρόεδρος

Αβέρκιος Σιγάλας Γραμματέας

Γεώργιος Διαμαντόπουλος Ταμίας

Γεώργιος Αργυρός Β΄ Αντιπρόεδρος