Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

η ανακύκλωση στην Σαντορίνη

Γράφει η Δέσποινα
Ούτε μία ούτε δύο αλλά αρκετές είναι οι ερωτήσεις -και τα μέιλ- που έχουμε λάβει σχετικά με το θέμα της ανακύκλωσης στην Σαντορίνη. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται και αρνητικά σχόλια για την πορεία του προγράμματος που μιλούν ακόμη και για “ανακύκλωση - μαϊμού”(!), πλήν όμως το θετικό στοιχείο είναι ότι ήδη και χωρίς το πρόγραμμα να υποστηριχθεί δυναμικά από την δημοτική αρχή υπάρχουν πολλοί κάτοικοι του νησιού που το στηρίζουν ένθερμα.


Το ερώτημα που τίθεται από όσους αντιμετωπίζουν με πιο .. κριτική διάθεση το πρόγραμμα της ανακύκλωσης είναι αν τελικά το περιεχόμενο των κάδων ανακύκλωσης φτάνει στον σωστό του προορισμό κι όχι στην χωματερή.

Και για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, καλό είναι να ξεκινήσουμε, σήμερα τουλάχιστο, από τα τυπικά. Να δούμε δηλαδή πως πρέπει να λειτουργεί η ανακύκλωση, ποιος είναι ο σχεδιασμός και τι πρέπει και μπορούν να κάνουν οι πολίτες του νησιού. Από κει και πέρα, και σε “πολιτικό επίπεδο” κι επειδή είμαστε 10 μέρες πριν από τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, περιμένουμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα υποστηριχθεί το πρόγραμμα από την νέα δημοτική αρχή.

Για τον λόγο αυτό, αναδημοσιεύουμε σήμερα ένα κείμενο που γράφτηκε και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Santorini Times του Διεθνούς Συλλόγου των Γυναικών της Σαντορίνης και αναφέρεται στο θέμα. Στο πως σχεδιάστηκε και μπορεί να λειτουργήσει η ανακύκλωση στην Σαντορίνη. Με το προσωπικό σχόλιο, πως η ανακύκλωση δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με την τοποθέτηση των κάδων σε πολλά ομολογουμένως σημεία του νησιού, αλλά με την δημιουργία ανακυκλωτικής συνείδησης και νοοτροπίας.
Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσίευσε η εφημερίδα,

ΜΕΙΩΝΩ - ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ
Τίποτα δεν πάει χαμένο!

Επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια αναμονής ξεκίνησε στο νησί μας πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών που θα δώσει μια ανάσα πνοής στο επιβαρυμένο από τα σκουπίδια περιβάλλον της Σαντορίνης. Δεν νοείται πλέον στις μέρες μια κοινωνία να αποκαλείται «πολιτισμένη» από τη στιγμή που δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες της προκειμένου να προστατέψει το οικοσύστημα στο οποίο ζει και παράλληλα να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της. Είναι κρίμα που στην τόσο πλούσια ελληνική γλώσσα μας δεν υπάρχει η λέξη “Mottainai” που στα γιαπωνέζικα σημαίνει «σεβασμός προς οποιοδήποτε υλικό ή πηγή μας έχει δοθεί»… η υπερκατανάλωση υλικών αγαθών και η σπατάλη τους έχει οδηγήσει τα σκουπίδια να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και πλέον και πλέον να μην μας προκαλούν εντύπωση.

Κάλιο αργά παρά ποτέ, το πρόγραμμα ανακύκλωσης ξεκίνησε και τα ανακυκλώσιμα υλικά συγκεντρώνονται σε σταθμό μεταφόρτωσης στην χωματερή και στη συνέχεια μεταφέρονται στο κέντρο διαλογής απορριμμάτων της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης στην Αθήνα. Περίπου το 50% των οικιακών απορριμμάτων είναι ανακυκλώσιμα αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ξαναμετατραπούν σε αξιοποιήσιμη πρώτη ύλη με δυο πολύ ευεργετικά αποτελέσματα : 1. Μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές και κατ’ επέκταση στο οικοσύστημά και στην τροφική μας αλυσίδα. 2. Εξοικονόμηση της ενέργειας και των φυσικών πόρων που απαιτούνται για την δημιουργία αυτών των πρώτων υλών και κατ’ επέκταση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στους μπλε κάδους με το κόκκινο καπάκι πετάμε πλαστικές γυάλινες, και μεταλλικές συσκευασίες :

Αλουμινόχαρτο, αλουμινένια ταψάκια φαγητού, βαζάκια τροφίμων, κεσεδάκια από γιαούρτι, αλουμινένια κουτάκια μπύρας και αναψυκτικών, πλαστικά μπουκάλια όλων των ειδών, κουτιά/ μπουκάλια από απορρυπαντικά και από λάδι, γυάλινα μπουκάλια όλων των ειδών, πλαστικά και μεταλλικά καπάκια, πλαστικές θήκες CD/DVD, πλαστικά ποτήρια και πιάτα, πλαστικές σακούλες, σπρέι, συσκευασίες τροφίμων, σωληνάκια από οδοντόκρεμες, τενεκέδες, άδειες φιάλες από γκαζάκια κτλ.

Στους μπλε κάδους με το κίτρινο καπάκι πετάμε χαρτί και χαρτόνι

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ:
1. Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας μας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό.
2. Αδειάζουμε εντελώς και ξεπλένουμε πρόχειρα τις συσκευασίες μας από τα υπολείμματα.
3. Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια.
4. Αν οι συσκευασίες είναι ογκώδεις απλά τις τοποθετούμε δίπλα στον κάδο.
5. Δεν πετάμε ποτέ στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, τα ρίχνουμε χύμα.
6. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
7. Μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης συσκευασιών σε φίλους και γνωστούς μας.

Ότι κάνουμε για το περιβάλλον σήμερα θα εξασφαλίσει το μέλλον των παιδιών μας αύριο… Ας κάνουμε την ανακύκλωση τρόπο ζωής!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το τμήμα καθαριότητας στο 22860-22609