Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

«Παράθυρο» για κατάργηση της αρτιότητας των 4 στρεμμάτων ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Σαρωτικές αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση

Ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να καταργηθούν οι παρεκκλίσεις του Προεδρικού Διατάγματος του 1985
Ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να καταργηθούν οι παρεκκλίσεις του Προεδρικού Διατάγματος του 1985
Αθήνα
«Παράθυρο» για κατάργηση της αρτιότητας των 4 στρεμμάτων στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, φαίνεται πως ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα δάση που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή.

Η διάταξη προβλέπει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα ρυθμίζει «τους όρους και περιορισμούς δόμησης γηπέδων που βρίσκονται είτε εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων, κωμών και οικισμών, είτε εκτός των ορίων νομίμων υφισταμένων προ του 1923 οικισμών που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου, καθώς επίσης κάθε άλλο σχετικό ζήτημα» (άρθρο 30, παράγραφος 1).

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ως το τέλος του χρόνου θα καταργηθούν οι παρεκκλίσεις του Προεδρικού Διατάγματος του 1985, το οποίο σε ορισμένες κατηγορίες ακινήτων (όπως αυτά που έχουν πρόσοψη σε εθνικούς, νομαρχιακούς ή δημοτικούς δρόμους) επιτρέπει την έκδοση οικοδομικής άδειας σε γήπεδα με επιφάνεια μόλις 750 τετραγωνικών μέτρων.

Οι προτάσεις έχουν διατυπωθεί από ομάδα ειδικών του υπουργείου και αναμένεται να οριστικοποιηθούν ώς το τέλος Οκτωβρίου, για να ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση. Μεταξύ άλλων, προβλέπουν την κατηγοριοποίηση των περιοχών της χώρας και τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης στα εκτός σχεδίου γήπεδα. Συγκεκριμένα:

* Στο ηπειρωτικό τμήμα της Αττικής, όπου θα απαιτούνται γήπεδα 20 στρεμμάτων για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Ειδικά σε προστατευόμενες περιοχές (ορεινοί όγκοι, βιότοποι), η αρτιότητα θα ανεβαίνει στα 40 στρέμματα.

* Στα νησιά και τις παράκτιες ζώνες της ηπειρωτικής χώρας, όπου θα απαιτούνται 6 ή και 8 στρέμματα.

* Στη ζώνη γύρω από τους μικρούς οικισμούς που δεν διαθέτουν εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο και δεν ανήκουν στις δύο παραπάνω κατηγορίες, θα επιτρέπεται να εκδοθεί άδεια δόμησης για γήπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 2 στρέμματα.

Οι προτάσεις συνδυάζονται με την επίσπευση των διαδικασιών ένταξης περιοχών στο σχέδιο και την ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών που βρίσκονται σε στασιμόμητα για πολλά χρόνια.

Δόμηση στις αποχαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις

Παράλληλα, σύμφωνα με Το Βήμα, με «υποχωρήσεις» και αλλαγές κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την κύρωση των δασικών χαρτών και το Πράσινο Ταμείο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος υποχώρησε σε ό,τι αφορά τα αδόμητα τμήματα δασικών εκτάσεων σε όλη τη χώρα, οι οποίες έχουν χτιστεί με ευθύνη του κράτους (όπως ο Άγιος Στέφανος και η Ανοιξη στην Αττική) και νόμιμες οικοδομικές άδειες.

Στη συνέχεια, όμως, οι αποφάσεις στις οποίες βασίστηκαν οι άδειες κρίθηκαν παράνομες από τη Δικαιοσύνη.

Τον περασμένο Ιούνιο, η αρχική μορφή του νομοσχεδίου που παρουσίασε το υπουργείο προέβλεπε ότι στις εκτάσεις αυτές τα αδόμητα οικόπεδα θα χαρακτηρίζονται υποχρεωτικά άλση ή πάρκα.

Τελικά, τα σχέδια άλλαξαν και στο νομοσχέδιο αφαιρέθηκε η λέξη «υποχρεωτικά» και προστέθηκε ότι θα οικοδομούνται «με ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος με τις νέες ρυθμίσεις επιδιώκει την επίλυση χρόνιων προβλημάτων δόμησης αλλά και έκδοσης οικοδομικών αδειών, σε περιοχές της χώρας οι οποίες κάποτε ήταν δασικές και έχουν πλέον οικοδομηθεί.

Η παρέμβαση αυτή αφορά περισσότερα από 35.000 στρέμματα δασών, δασικών ή αναδασωτέων εκτάσεων σε όλη τη χώρα, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί σε οριοθετήσεις οικισμών (πριν το 1923) ή σε σχέδια πόλεως που δεν έχουν εγκριθεί.

πηγη:in.gr