Η UNESCO εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει τη χωριάτικη σαλάτα σε πολιτιστική κληρονομιά!
Η πρόταση για την αναγνώριση της μεσογειακής διατροφής ως παγκόσμιου μνημείου κατατέθηκε από κοινού από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και το Μαρόκο πριν από έναν χρόνο και η τύχη της θα κριθεί από τα μέλη της UΝΕSCΟ το Νοέμβριο στο Ναϊρόμπι...Ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Τζιανκάρλο Γκαλάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πολιτιστικό όργανο του ΟΗΕ θα υπερψηφίσει την πρόταση, την οποία οι χώρες αυτές είχαν υποβάλει και πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά είχε απορριφθεί.
Αυτήν τη φορά τόνισαν περισσότερο την παραδοσιακή διάσταση της μεσογειακής δίαιτας η οποία βασίζεται «στην γνώση που περνά από γενιά σε γενιά» και αποτελεί «κάτι το μοναδικό στον κόσμο το οποίο αξίζει να προστατεύσουμε» από την επέλαση του «σκουπιδοφαγητού», σύμφωνα με τον Γκαλάν.
Η κατοχύρωσή της θα χρησιμεύσει στη διαφήμιση των προϊόντων των χωρών αυτών, όπως το ελαιόλαδο και τα φρούτα. Πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ξεκίνησε παρόμοιο αγώνα κατοχύρωσης της γαλλικής κουζίνας.
Υπάρχει, όπως πάντα, και ο αντίλογος. «Το να υποστηρίξουμε την εξιδανικευμένη δίαιτα μιας αδιευκρίνιστης επακριβώς περιοχής επειδή τυγχάνει της μόδας δεν προσθέτει τίποτα στον πλούτο της κοινής μας κληρονομιάς» έγραψε ο Τιμ Χέιγουορντ στον βρετανικό «Guardian».
Η λίστα με την παγκόσμια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά εγκαινιάστηκε πριν από δύο χρόνια και περιλαμβάνει 178 «πολιτιστικές εμπειρίες» - καμία μέχρι στιγμής από την Ελλάδα. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη λίστα για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που περιλαμβάνει από την Ακρόπολη της Αθήνας ως τους ορυζώνες των Φιλιππινών.
Πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ