Η γνωστή έκφραση «έχει μυαλό σφουγγάρι» είναι, όπως φαίνεται, πολύ πιο ρεαλιστική από όσο πιστεύαμε, αφού νέα έρευνα δείχνει ότι η συγγενική μας σχέση με τους θαλάσσιους σπόγγους είναι στενή.
Ηταν γνωστό ότι οι θαλάσσιοι σπόγγοι είναι από τις πρώτες σύνθετες μορφές ζωής και αποτελούν ένα από τα αρχικά «κλαδιά» στο δέντρο της εξέλιξης της ζωής στη Γη. Για αυτόν τον λόγο, οι θαλάσσιοι σπόγγοι συνδέονται γονιδιακά με πολλα είδη των ζωικού βασιλείου και μάλιστα καταγράφονταν ως πολύ μακρινοί συγγενείς και του ανθρώπου.
Ωστόσο τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Νature», προκαλούν αίσθηση, αφού, όπως φαίνεται, άνθρωποι και σφουγγάρια έχουν κατά 70% κοινό DΝΑ! Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, έπειτα από προσπάθεια πέντε ετών, αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα των σπόγγων που βρίσκονται στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο της ηπείρου και διαπίστωσαν ότι μοιραζόμαστε γενετικό υλικό σε αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό, και ιδιαιτέρως γονίδια που συνδέονται με ασθένειες όπως ο καρκίνος. Η ανακάλυψη αυτή κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι μπορεί να ανοίγει ο δρόμος για ανακαλύψεις οι οποίες αφορούν τόσο τον καρκίνο όσο και το «καυτό» πεδίο των βλαστικών κυττάρων, που θεωρείται από πολλούς το μέλλον της ιατρικής.
«Οι θαλάσσιοι σπόγγοι διαθέτουν βλαστικά κύτταρα, η μελέτη της γονιδιακής λειτουργίας των οποίων είναι πιθανόν να αποκαλύψει άγνωστους ακόμη μηχανισμούς της ανθρώπινης κυτταρικής βιολογίας.